Un 2021 inoblidable més enllà del primer equip

Costa molt afirmar que el 2021 ha estat l’any del Sabadell. Veient el més important del club -un primer equip en un mal moment-, la sensació és que no pot haver estat un any pitjor. Descens, mal inici de lliga i la sensació que, tot i fer moltes coses bé i posar-hi moltes ganes, res funciona.  Això és quelcom evident, però la realitat és diferent quan es mira tot el club. Si bé el futbol és un esport d’equip, la gestió d’una entitat esportiva tampoc es pot enfocar en un sol element. I aquí és on entra el futbol base, la joia de la corona i la part del Centre d’Esports que més alegries ha donat aquest any. I ho ha fet començant tard a totes les categories -menys el Juvenil A- i aconseguint ascensos, èxits i la culminació a l’hora de formar un jugador: que debuti amb el primer equip.

Perquè l’alegria no ve només d’un equip o d’una fornada, sinó que la feina que s’està fent al futbol base a tots els nivells del club no para de donar fruits. El més evident és el d’un Juvenil A que ha signat un any històric, però també ha vingut acompanyat d’altres equips. La situació és bona, tot i que millora encara més gràcies a un filial que va a màxima velocitat cap a Primera Catalana. Les coses es tornen a ordenar després d’anys molt dolents al futbol base arlequinat. Una situació que va acabar amb el Juvenil a Preferent i el filial a Segona Catalana. La situació ha canviat i s’ha consolidat gràcies a un 2021 màgic.

El viatge des del 2017

El juliol del 2017, i amb el futbol base sense destacar, la gestió dels equips formatius del Sabadell va passar a Global Fútbol Institute. La idea era “millorar la qualitat del futbol a través de l’evolució en la comprensió del joc i l’aplicació de les noves metodologies d’entrenament”, però el resultat va ser terrible. L’any 2019, amb un obrador més semblant a un desert que a una pedrera, el Centre d’Esports va recuperar la gestió del futbol base. I aquí és on va canviar tot. Era el mes de gener del 2019 i aquella temporada va culminar amb l’ascens del Juvenil a la Lliga Nacional. Però el millor estava per venir.

Si el vent bufava a favor del primer equip després de la salvació d’Olot, el futbol base també va agafar l’onada. I just llavors, quan millor estava tot, la pandèmia ho va aturar. Els dubtes eren molt grans i la possibilitat de declarar nul·la la temporada atemoria al club arlequinat. Finalment, Joan Soteras, president de la Federació Catalana de Futbol, va explicar que s’havia optat per concedir ascensos i no administrar descensos. La història del primer equip a Andalusia la coneix tothom gràcies a un playoff màgic. Però el fet que el Juvenil A pugés a Divisió d’Honor després d’un any brutal era una de les grans notícies.

Un inici complicat amb els primers èxits

Semblava que la pandèmia donava una pausa a l’estiu i les competicions començarien amb total normalitat. No obstant això, una nova onada va suspendre les competicions sense data fixada per tornar-hi. Només continuaven les competicions nacionals, motiu pel qual el Juvenil A del Sabadell va competir durant tot l’any. I aquesta va ser la primera alegria. Els arlequinats van arribar a la fase pel títol de lliga i van tancar la temporada jugant a la Nova Creu Alta. La històrica sisena posició dels arlequinats va venir acompanyada d’una victòria davant el Barça a la Ciutat Esportiva Joan Gamper -amb Gavi, Ilias Akhomach o Zacarias Ghailán sobre la gespa- i un triomf a casa contra l’Espanyol.

La temporada del Juvenil A va ser memorable. De fet, Chadi Riad, cedit pel Barça, va debutar amb el primer equip del Sabadell contra el Lugo i només un brot de COVID va evitar que més futbolistes gaudissin de minuts a la Copa del Rei. Però aquest no va ser l’únic equip que va donar alegries a l’obrador arlequinat. Si bé és cert que la temporada estava suspesa, aquesta va arrencar entre els mesos de març i abril del 2021. Era un campionat exprés i no se sabia si s’acabaria, però hi havia ascensos en joc.

I aquí és on van aparèixer altres grans generacions de l’obrador arlequinat per acumular encara més èxits. Els Juvenils B i C van ascendir a Preferent després de signar sengles temporades brillants. El Cadet A, per la seva part, va tornar a Divisió d’Honor, mentre que el Cadet C va pujar a Preferent. Però no només van arribar alegries a aquestes dues categories, ja que l’Infantil A va ascendir a Divisió d’Honor en un final de temporada sensacional. A més, l’Aleví A es va mantenir a Preferent. En definitiva, el Sabadell té un representant a la màxima divisió de cada categoria de futbol formatiu. Un èxit assolit després d’anys de treball i molta suor.

La confirmació d’un treball que no és casualitat

Tots aquests ascensos i celebracions, però, només són part de la primera meitat del 2021. A partir de l’estiu, el gran repte era mantenir-se i millorar. Era difícil, però va començar molt bé gràcies a una pretemporada del primer equip plena de jugadors de la pedrera. A més, Sergi Altimira, Froi Leal i David Astals ja eren futbolistes del planter en dinàmica de primer equip. Un grup de nois que va robar el cor a més d’un i que assegura que el futur del Sabadell està en bones mans. I és que els representants del Sabadell B i el Juvenil A arlequinats van rebre aquella oportunitat com una empenta i estan jugant a un nivell espectacular.

El filial és líder del Grup 4 de Segona Catalana, però ho és amb 41 gols a favor i només 6 en contra en 10 jornades. Li treuen quatre punts al tercer, la UE Castellar, i van per l’ascens. A la Divisió d’Honor Juvenil, i després d’un inici brillant, els arlequinats estan a deu punts del descens i tenen opcions de jugar la Copa. Per aconseguir-ho, hauran de guanyar al Barça -com ja van fer l’any passat- al seu camp. Més enllà d’això, el Juvenil C comparteix la primera posició de la seva lliga de Preferent amb el Badalona i aspira a pujar de categoria.

Però la festa no s’acaba aquí, ja que el Cadet A està competint a Divisió d’Honor i no està lluny de la zona mitja de la classificació. Per la seva part, l’Infantil A ocupa una zona tranquil·la de la classificació i un dels seus futbolistes és el segon màxim golejador de la categoria. L’Infantil B, a més, podria ascendir a Preferent si es manté com a líder de la seva lliga. Finalment, l’Aleví A també està allunyat del descens, encara que no podrà competir per la lliga. En definitiva, la feina que s’està fent des de l’obrador arlequinat és sensacional i aquest 2022 apunta a estar ple d’èxits entre els futbolistes més joves del Sabadell.

El femení, l’assignatura pendent

I si aquest 2021 ha estat l’any del ‘però’ al primer equip, també ha de ser-ho fora del primer equip. El futbol base està de dolç i els futbolistes que poder arribar al primer equip en uns anys arribaran després d’haver competit amb els millors, però el futbol femení del Centre d’Esports no troba el camí. El primer equip, que fa uns anys competia a la màxima categoria o guanyava la Copa de la Reina, és penúltim al Grup 1.B de Preferent Femení, una categoria que ha mantingut després que la temporada passada no s’administressin descensos. No està molt lluny d’alguns equips de la zona baixa, però suarà de valent si vol conservar la categoria.

Tampoc millora la situació el Juvenil A arlequinat, que és l’últim classificat a Preferent, a set punts del penúltim i amb la permanència a la màxima categoria formativa del futbol femení en una situació delicada. A la resta d’equips femenins del Sabadell hi destaca l’Infantil B, que lidera el seu grup de Segona Divisió amb mà de ferro, 84 gols a favor i només 2 en contra. No ha estat l’any del futbol femení arlequinat i queda com l’assignatura pendent per un nou any que ha de servir per continuar il·lusionant els aficionats amb un club que vagi més enllà del primer equip i que sigui una fàbrica d’alegries.