El futbol base continua acumulant èxits

En una temporada difícil pel primer equip, la dinàmica que comença a agafar el futbol base del Sabadell és cada cop millor. L’ascens a Divisió d’Honor del Juvenil l’any passat va suposar un avenç important pel futbol base que aquest any s’ha confirmat. Fins a quatre jugadors del Juvenil A han anat convocats amb el primer equip aquest any i, de fet, Chadi Riad, que estava cedit pel Barça, va debutar davant el Lugo a casa. Però el gran èxit ha estat la sisena posició d’un Juvenil que, sota les ordres de Miki Lladó, va culminar un curs espectacular amb el partit a la Nova Creu Alta davant l’Europa.

Ha estat el premi a un treball que, encapçalat per Jaume Milà, ha reflotat el Juvenil arlequinat des de Preferent fins a l’elit del futbol base nacional. I, a més, Jose Manzanera va reconèixer fa pocs dies que des del primer equip han comptat i compten amb els jugadors de la pedrera. En els darrers tres anys, són diversos els noms de jugadors de la base en dinàmica de primer equip que han arribat a debutar. David Astals, Jandro, Gerard Marquillas, Marc Asturgó, Marc Bellalta, Froi Leal i Chadi Riad han disputat algun partit de competició oficial amb la samarreta arlequinada. I haurien estat més si un inoportú brot de COVID a la plantilla del Juvenil no hagués aparegut just abans del partit de Copa davant la Penya Deportiva.

Les fites més enllà del Juvenil A

Però aquest any, els èxits del Juvenil han transcendit a altres equips de la base arlequinada. El primer d’ells és el Cadet A, que va aconseguir l’ascens a Divisió d’Honor aquest cap de setmana i torna a la màxima categoria de Catalunya. Aquest èxit ha vingut acompanyat, a més, de l’ascens del Cadet C a Preferent, confirmant la gran feina que s’està fent des de l’obrador arlequinat per tenir la millor base possible per nodrir el primer equip en un futur. Aquests dos ascensos es van aconseguir aquest cap de setmana, però podrien no ser els últims per un futbol base que pot sumar encara més celebracions.

El Juvenil B haurà de puntuar davant el Mercantil ‘C’ per aconseguir l’ascens a Preferent en un partit que disputaran aquest diumenge. També pot pujar a Preferent un Juvenil C que encara té dos partits pendents. Una de les grans fites que es podria assolir aquest dissabte vinent és l’ascens de l’Infantil A del Sabadell que, si guanya a la Bordeta, ascendiria a Divisió d’Honor. Els joves jugadors del Sabadell depenen de si mateixos i, tot i que hi ha un triple empat amb Igualada i FIF Lleida, la victòria els hi dona l’ascens. Per la seva part, l’Aleví A es mantindrà a Preferent, la màxima divisió en aquesta categoria.

Les assignatures pendents

Els èxits aconseguits pels actuals gestors del futbol base arlequinats són notables. S’estan recuperant categories que un equip amb les aspiracions del Sabadell ha de tenir, i això s’haurà de traduir en jugadors pel primer equip. La diferència aquest cop, però, és que el filial del Sabadell, a diferència del darrer descens, competeix a Segona Catalana. Una categoria que, després de la reestructuració d’aquesta temporada, estarà encara més lluny del primer equip. Falta, doncs, aquell equip que serveixi de trampolí perquè els jugadors que surten del Juvenil puguin continuar amb la seva formació. El salt de Segona Catalana a Primera RFEF és massa gran i s’ha de trobar quelcom que ho solucioni.

L’altra feina a fer és la més difícil: mantenir-se. Perquè aquests èxits que està sumant l’obrador arlequinat s’han aconseguit amb suor i treball, però es poden perdre ràpidament si no es gestionen bé. Això és el que va passar després del 2017, quan el Juvenil va perdre dues categories que, afortunadament, ha recuperat amb grans temporades. Aquest serà ara el gran repte pels equips d’una base del Centre d’Esports que torna a estar entre les més potents de tota Catalunya. I és que els èxits del primer equip són importants, però que hi hagi una bona base a sota és fonamental pel futur de qualsevol equip.