Les ocasions fallades, l’assignatura pendent

La temporada del Sabadell és d’aquelles complicades d’explicar. Molta gent coincideix en el fet que l’equip mereix més. I aquesta és la paraula i el factor clau, ja que els mèrits estan allà, però la realitat és ben diferent. Si bé la segona meitat a Butarque és l’enèsim exemple d’un partit en el qual el Sabadell marxa amb menys punts dels que mereixeria, l’equip arlequinat té un gran problema. L’efectivitat i la contundència han estat dos elements assenyalats per tothom, però la teoria no sempre s’aplica en la pràctica. Que el Centre d’Esports hagi merescut més del que té també vol dir que ha fallat més del que hauria de fer-ho.

No són poques les situacions clares de gol que el conjunt arlequinat ha desaprofitat fins ara i que situarien els d’Antonio Hidalgo amb més punts a la classificació. Però l’exercici de futbol ficció només serveix per flagel·lar-se en excés davant situacions que ja són part del passat i no canviaran. El joc que proposa el Sabadell és vistós i efectiu, ja que s’acostuma a generar perill, però també és habitual que no el materialitzi. I ara, amb un tram final de temporada en el qual no hi ha marge d’error, el Centre d’Esports no pot perdonar més oportunitats clares de gol.

Les estadístiques juguen en contra del Sabadell

Abans de res, cal entendre quin és el terme d’oportunitat clara. És una situació subjectiva i cadascú valora una situació ofensiva de forma diferent, però hi ha situacions que són molt òbvies. Un penal, un mà a mà amb el porter o un xut a porteria buida són ocasions clares. Ara bé, accions com la del gol d’Óscar Rubio a Leganés o un gol en pròpia porteria no poden ser considerades com accions clares de gol. Per tant, i malgrat que és un terme sense una definició clara, l’estimació que realitza el portal SofaScore és bastant fiable.

Els entrenadors rivals, comentaristes i persones que veuen els partits acostumen a lloar el bon joc que practica l’equip d’Antonio Hidalgo. Exceptuant alguns moments puntuals, la plantilla sap a què juga i ho executa bé, però l’últim terç del camp és un gran problema. En total, i segons dades de SofaScore, el Sabadell genera una mitja d’1,4 ocasions de gol clares per partit. La xifra no és gens dolenta i, de fet, només la superen els sis equips en zona d’ascens, el Fuenlabrada i l’Oviedo. Això vol dir que, bàsicament, el Centre d’Esports genera ocasions de gol i, per tant, el joc d’Hidalgo porta l’equip fins a la porteria rival. Ara bé, el problema està en un altre apartat. El Sabadell genera, però també desaprofita moltíssimes ocasions de gol.

En el total, l’equip d’Antonio Hidalgo falla 1,1 ocasions clares per partit. És la xifra més alta entre tots els equips de la zona baixa i, de fet, només la superen Fuenlabrada i Espanyol.  El Sabadell és, per tant, un equip que falla moltes oportunitats. Per posar-ho en perspectiva, el Centre d’Esports falla el 78,3% d’oportunitats de gol que genera. Tots els equips de LaLiga SmartBank superen el llindar del 50%, però cap arriba al 70% i el Sabadell el supera per bastant. Hi ha tres equips que lideren aquesta taula, sent el Sabadell el primer i estant secundat per Alcorcón i Zaragoza, que fallen el 69,8% d’oportunitats. La parròquia arlequinada i el club van començar la temporada amb la idea que seria un any de patiment, però situacions com aquesta compliquen les esperances de salvació.

Es buida la infermeria

Però no tot han de ser males notícies a Sabadell. En primer lloc, el conjunt arlequinat acumula cinc partits consecutius trobant porteria, una dada que suposa la millor dada aquesta temporada. A més, l’equip va patir una sequera per anotar més enllà del punt de penal, però això ha canviat en les darreres jornades. Les lesions també han suposat un problema durant la temporada, encara que comença a aparèixer la llum al final del túnel. Juan Hernández i Néstor han tornat a les convocatòries, mentre que Álvaro Vázquez està en el tram final de la seva recuperació.

El Sabadell està més lluny del descens que mai, però la sensació és que ho pot treure i que hi ha més unió que mai. Però no serà només aprofitant les oportunitats de gol, sinó amb unió i compromís. L’afició hi creu i ja prepara mobilitzacions per donar suport l’equip. La plantilla confia a treure-ho endavant amb tothom empenyent en la mateixa direcció. I, com s’ha vist en les xarxes socials, la directiva està al costat dels jugadors. Serà un final molt dur i ple de tensió que pot acabar malament, però el Sabadell sap quins problemes té l’equip i ara ha de treballar a minimitzar-los, millorar-los i lluitar fins al final de temporada per assolir l’objectiu.