El lleó basc comença a fer-se gran

Era una de les grans joies de Lezama, autor de 16 gols amb el Bilbao Athletic fa tres temporades i en dinàmica de primer equip. Però una inoportuna lesió al genoll va tallar tota la progressió de Gorka Guruzeta. Li va tocar començar des del principi un altre cop. Va passar pel Basconia durant la primera volta de la temporada passada i al desembre tornava a estar amb el filial. Fins i tot va ser a Andalusia pel playoff d’ascens, però la seva carrera a Bilbao estava arribant al seu final. Malgrat compartir generació amb noms que s’estan fent un lloc al primer equip de l’Athletic Club, al jove lleó li ha tocat fer camí lluny de casa.

I aquí és quan apareix el Sabadell, un equip de tornada al futbol professional i amb la idea de formar una plantilla amb jugadors de qualitat i motivats amb el projecte. L’arribada de Gorka Guruzeta va ser una de les grans operacions del mercat, ja que el davanter basc té contracte per tres temporades. La seva adaptació, com la de la resta de l’equip, va ser complicada, amb més dubtes que realitats en alguns moments i sense acabar de guanyar-se un lloc a l’onze. Però Gorka Guruzeta s’està fent gran amb el pas dels partits i comença a confirmar allò que tothom esperava d’ell.

Aprendre dels errors comesos

Segons dades de Sofascore, Guruzeta ha fallat un total de cinc oportunitats clares. Algunes d’elles, com la de la primera volta davant l’Espanyol, encara es recorden. Li va costar marcar el seu primer gol, que no va arribar fins al partit davant Las Palmas del 22 de novembre quan es va estrenar. Des de llavors, el de Guipuzkoa ha crescut en confiança i ha millorat el seu joc. S’ha convertit en més que un davanter que actua com a referència i fa molta feina bruta. No és un jugador que aparegui només en una zona, sinó que es mou per tot el camp i s’ofereix per ajudar els companys. A més, ha millorat a l’hora de definir de cara a porteria i en els moviments dins l’àrea.

Fruit d’això, per exemple, va arribar el gol anul·lat per fora de joc davant l’Espanyol. No és un davanter que esperi la pilota, sinó que la va a buscar i tracta d’anticipar-se als rivals. Una altra virtut és la capacitat de Guruzeta d’idear jugades en espais reduïts. Ja és habitual que en cada partit es tregui una bona acció del barret per superar un rival o posicionar-se per xutar a porteria. La millora en aquests aspectes és constant i arriba amb el pas de les jornades, motiu que fa pensar en el fet que Guruzeta es presentarà a les darreres jornades en el seu millor moment de forma.

Font: SofaScore

L’aparició d’Álvaro Vázquez ha alliberat també a Guruzeta a l’hora de moure’s pel camp, encara que no se l’ha vist incòmode jugant com a referència ofensiva. Però el que més afavoreix al joc arlequinat és la sinergia que té amb Stoichkov, un futbolista especial i que pot combinar molt bé amb el basc. No és casualitat, a més, que la bona dinàmica de resultats del Sabadell hagi coincidit amb les titularitats de Guruzeta. Però, si bé és cert que davant el Zaragoza no va sortir en l’onze inicial, va aprofitar els minuts que li va donar Antonio Hidalgo per provocar el penal del gol de l’empat. Això també és important en un futbolista jove i que ha de demostrar tot el seu nivell en qualsevol moment que tingui.

Li toca fer-se amb la corona

Un dels sobrenoms que ha rebut Gorka Guruzeta és el del rei lleó. No és gens desencertat, ja que el davanter s’ha format a la pedrera de l’Athletic Club i ha de ser un dels líders del Sabadell. Però ara, just en el tram decisiu de la lliga, és quan ha de guanyar-se la corona. Autor de tres gols i dues assistències fins ara, és el moment ideal perquè Guruzeta confirmi el creixement que ha experimentat i esdevingui un dels referents ofensius del Sabadell. Si hi ha una cosa bona en l’evolució de la plantilla és el fet que, malgrat que Stoichkov és el jugador diferencial, cada cop hi ha més futbolistes que fan una passa endavant i demostren que tenen nivell per estar a Segona Divisió.

I ara, amb un partit molt important com el de l’Albacete, hi ha l’ocasió perfecta perquè aquests futbolistes treguin a relluir el factor diferencial i acabin salvant l’equip. És un repte important per jugadors com Guruzeta, però és la forma que té d’aconseguir un lloc al futbol professional. De fet, i malgrat que sempre ha assegurat que ell només pensa en el Sabadell, un bon rendiment podria propiciar la tornada del basc a l’Athletic Club. Ara, però, és moment que el jove lleó del Sabadell es converteixi en el rei de la selva per abandonar el descens i acabi la temporada coronat i convertit en aquell jugador que hauria arribat a Primera Divisió de no ser per una inoportuna lesió al genoll.