Els càlculs en la lluita per la salvació

Acaba la primera volta i, malgrat que queda la meitat del camí, els equips comencen a veure els objectius que tindran a final de temporada. El Sabadell, si no hi ha un gir inesperat, tindrà com a objectiu mantenir la categoria. No serà l’únic equip immers en aquesta lluita i, a més, quatre d’aquests conjunts perdran la categoria al mes de maig. La primera volta d’aquesta temporada ha estat una de les més fluixes en els darrers deu anys i el Centre d’Esports, de fet, ha sumat els mateixos punts que en el curs del descens. Amb 20 punts, però, tampoc està molt lluny de la xifra mitjana que tenen els equips de la seva zona a mitja temporada.

Tot i que els homes d’Antonio Hidalgo estan fora del descens a l’espera del partit entre Alcorcón i Albacete, la xifra que marca la salvació en aquesta primera volta són els 20 punts. Aquestes dades poden ser orientatives per a veure quina puntuació necessita el Sabadell en aquesta segona volta. Amb precedents en mà i la dita popular, els arlequinats hauran de sumar uns 30 punts fins a final de temporada per acabar la lliga amb 50 punts. No són dades inassumibles, però els arlequinats hauran de sumar aquests 30 punts amb 65 en joc, així que el viatge promet ser emocionant i dur.

El mite dels 50 punts

Malgrat no ser una ciència exacta, la previsió dels 50 punts acostuma a ser real. De fet, exceptuant la temporada passada, aquesta xifra sempre ha donat la salvació en les darreres 10 temporades. Aquestes dades, però, també estan condicionades per dos descensos administratius, un descens per arrossegament i la desaparició del Reus a mitja temporada. La salvació entre les temporades 11/12 i 19/20 oscil·la entre els 45, xifra obtinguda per l’Osasuna la 14/15, i els 51 punts que va acumular la Ponferradina l’any passat. Agafant les dades dels últims deu anys, la salvació s’aconsegueix amb una mitjana de 48,4 punts i, per tant, sumar-ne 50 hauria de significar la salvació.

Pel que fa a les dades en acabar la primera volta, la puntuació mitjana és de 22,2 punts. El Sabadell no ha aconseguit aquesta xifra, però està relativament a prop de la dada. Amb l’estadística a la mà, el Sabadell hauria d’haver sumat dos punts més en aquesta primera volta, mentre que n’haurà de sumar aproximadament 28 si vol aconseguir la salvació. Pel que fa al descens a final de temporada, els arlequinats no van superar els 50 punts en dues temporades. La primera va ser el primer any a Segona després d’Ipurua, aprofitant el descens del Villarreal ‘B’ per salvar-se amb 46 punts. En segon lloc, baixant a Segona B després de sumar-ne 38 la temporada 14/15.

Els càlculs del Sabadell

Hi ha diversos càlculs que obren una porta per l’esperança a Sabadell. Deixant a un costat el futbol i els jugadors, el Sabadell ha passat per dues etapes en la primera volta: el 0/18 inicial i un 20/45 en les 15 jornades restants. Aquest 0/18 té certa trampa, ja que el partit amb l’Almería es va jugar més tard. No obstant això, les dades serveixen per a veure dues projeccions. La primera, bastant clara, és que el Sabadell sumava una mitjana de 0 punts al principi de la lliga. Després de superar aquesta mala ratxa, els arlequinats han sumat una mitjana d’1,3 punts per partit. Extrapolant aquestes dades a la segona volta, i seguint amb la projecció d’aquest 1,3, els arlequinats sumarien 27,3 punts fins al mes de maig.

Les dades són pura estadística i sempre s’han de complir, però són un argument important per defensar el motiu pel qual el Sabadell està en una situació més esperançadora que la d’alguns equips de la zona baixa. Amb aquestes dades, el conjunt dirigit per Antonio Hidalgo hauria d’acabar la temporada amb entre 47 i 48 punts. Aquestes xifres estarien al voltant del que requereix la salvació, però caldria sumar algun punt més per a tenir un coixí en el cas que s’igualés tot a final de temporada. Ara bé, el Sabadell, comptant les últimes quatre temporades a Segona A, ha sumat més punts en la primera volta que en la segona.

Els arlequinats van sumar 25, 30, 30 i 20 punts a la primera volta de les darreres quatre temporades que va disputar a la categoria de plata. I, malgrat ser-hi a prop en dues temporades, mai va sumar més punts en el segon tram del campionat. Amb 21, 22, 29 i 18 punts, el conjunt vallesà mai ha millorat els seus registres en la segona volta. Estadísticament parlant, això deixa el Centre d’Esports en una situació amb diversos contrastos. La possible projecció és esperançadora, però els antecedents del conjunt arlequinat no són del tot positius. I una de les claus passarà perquè el Sabadell millori els registres de la primera volta a casa i no encaixi gols en els darrers minuts dels partits.

Uns números que quasi mai es traslladen a la gespa 

Les dades són clares. La salvació del Sabadell implica sumar, com a mínim, entre 28 i 30 punts en la segona volta i mantenir o millorar els registres que es van aconseguir en la primera volta sense tenir en compte l’inici de temporada. Està clar que el Centre d’Esports ha sumat els punts que s’ha guanyat durant la primera volta, però ha deixat bons arguments durant 15 jornades per demostrar que aspira a la salvació. No serà una cursa fàcil i hi haurà molts alts i baixos, encara que si l’equip necessita alguna cosa és del suport de l’afició. Probablement des de lluny de la Nova Creu Alta, però l’escalf dels arlequinats serà clau en aquesta segona volta.

La majoria de dades estadístiques ja estan a sobre la taula i està clar que el Sabadell ja sap quina actuació haurà de tenir en la segona volta si vol aconseguir la salvació. Antonio Hidalgo ha fet créixer el seu equip amb el pas de les jornades i, després d’acusar la falta d’experiència del principi, el Centre d’Esports és un equip de Segona Divisió. Els jugadors tenen clar com jugar i ara han estan davant el repte d’aconseguir una salvació que requerirà una segona volta que fregui l’excel·lent perquè la Nova Creu Alta continuï gaudint de futbol professional la temporada vinent.