Pedro Capó, el referent silenciós

El futbolista que va començar com a comodí i que s’ha convertit en imprescindible. Un dels jugadors més estimats per l’afició i una de les llegendes de l’ascens. Aquella abraçada amb Aleix Coch a Marbella, acompanyada d’un “sí, maco, sí“, ja forma part de la història del Centre d’Esports Sabadell. Aquest any és el quart del de Maó a Sabadell i en aquests quatre anys s’ha convertit en una icona, en part, gràcies a la seva polivalència. Després dues temporades a Leioa, Capó va fitxar pel Sabadell l’estiu del 2017. Comparteix cognom amb una altra llegenda arlequinada, però ell ha recorregut el seu propi camí fins a guanyar-se l’estima dels arlequinats.

Amb Toni Seligrat, Capó va jugar a tots llocs. L’any passat, a més, va arribar a ser treballador de les oficines del Sabadell durant algunes hores. Va arribar com a pivot, va jugar a la defensa i, fins i tot, va jugar a l’atac. De mica en mica, es va anar guanyant el cor dels aficionats arlequinats. Amb Antonio Hidalgo, la història de Pedro Capó va entrar en una nova dimensió. El de Canovelles va col·locar a Capó com a central dret quan havia de salvar l’equip. Va ser un èxit absolut i es va guanyar minuts, reconeixement i l’afecte dels aficionats. Tothom recorda el gol d’Arturo al Castellón, però ell va anotar el primer d’aquella tarda amb una rematada de cap. Sense el maonès, la història hauria canviat.

Un pilar de la defensa i un heroi de l’ascens

Però la temporada de la confirmació va ser la passada. Una malaurada lesió de Jesús Olmo a la primera jornada va obrir-li les portes de la titularitat. I Capó no va desaprofitar l’oportunitat. Juntament amb Aleix Coch i Grego Sierra, l’exjugador de Llosetense o l’Atlético Baleares va convertir-se en indispensable per a Antonio Hidalgo. En una defensa de tres amb rols molt específics, Capó actuava a la dreta i tenia un paper molt més complicat i exigent del que sembla. Sense ell, l’equip no funcionava igual. I al playoff, on el Sabadell s’ho jugava tot, Capó va ser titular indiscutible. Va assolir l’ascens i es va guanyar, després de més de 300 partits a Segona B, un lloc a LaLiga SmartBank.

Heatmap Pedro Capó. Font: SofaScore.
Mapa d’acció de Capó. Font: SofaScore.

Definir l’estil de joc de Pedro Capó és complicat, però Jose Manzanera, director esportiu arlequinat, va fer una aproximació de quin és el seu rol. “Tenim una forma de jugar molt concreta. A la part dreta de la defensa has de defensar lluny de porteria i has d’enfrontar-te als extrems rivals. Necessites capacitat per a girar-te i per a córrer”, deia Manzanera sobre la funció del central dret a l’equip. Capó, com es pot veure al mapa de calor, és més que un central dret. Ha de jugar molt a la banda, defensar als extrems i, fins i tot, incorporar-se a l’atac. No és un central tradicional, però és que Pedro Capó és un jugador diferent.

La recompensa a més de 300 partits

Aquesta temporada, el balear debuta al futbol professional. Ja ha jugat tres partits de lliga i ha deixat enrere una lesió que el va tenir fora de combat a principis de temporada. Malgrat que l’inici del Sabadell no ha estat ideal, Capó, que aquest matí ha passat per sala de premsa, té molt clar quin és el rumb de l’equip “Hem de ser conscients d’on venim i qui som. L’equip demostra que genera i la Segona A està molt disputada”. Respecte als mals resultats de l’equip, el de Maó ha destacat que la situació preocupant era “el 0 de 15 inicial“, però que la dinàmica en els últims cinc partitsentra dins el que es pot esperar en un equip com el Sabadell“.

No se sap com acabarà la història de Pedro Capó al futbol professional, però el maonès s’ha guanyat el dret a ser aquí. Un jugador molt treballador i que no acostuma a protagonitzar accions que aixequin l’aficionat del seient, però que fa una feina que és molt difícil de valorar. Ell és l’exemple de què el treball dur porta a tothom fins on ho mereix. Sigui com a central dret o com a oficinista del club, Capó ho dóna tot i aquest curs complirà els 100 partits amb la samarreta arlequinada. Ja és un referent per a l’afició i el seu nom està escrit en la història del Sabadell, però el seu futur pot ser encara més gran.

Foto: Marc González.