Un derbi 30 anys després

Es tanca un cercle. El derbi entre Sabadell i Espanyol d’aquest diumenge a les 16:00 serà un partit especial per moltes coses. Jugadors que s’enfronten a un dels equips de la seva vida, estrena de reformes o primer partit a casa del Sabadell. Però jugar aquest partit suposa la confirmació de què l’ascens a Marbella no va ser un somni. Han estat cinc anys a Segona B on el Sabadell visitava la vila Cornellà i veia amb els seus ulls l’estadi de Cornellà-El Prat. Però un cop allà, la mirada anava cap a l’estadi del costat, el Municipal de Cornellà.

En aquell estadi de gespa artificial i megafonia ensordidora, el Sabadell jugava i mai hi guanyava. Però al sortir del camp, l’aficionat arlequinat es trobava amb el majestuós estadi de l’Espanyol i deia dins seu: “l’any que ve hi tornem, però per jugar amb l’Espanyol“. I ara, per fi, aquest desig s’ha complert. El Sabadell rep l’Espanyol en un derbi que feia 30 anys que no es jugava de forma oficial. Serà un partit especial i que servirà per a deixar, de forma metafòrica, el passat enrere i aterrar de totes totes al futbol professional. Jugar contra l’equip de l’estadi que està a deu metres mai havia suposat un canvi tan gran.

La infermeria es comença a buidar

Malgrat les bones sensacions del Sabadell, el més preocupant d’aquest inici de temporada han estat els problemes de lesions. A Vallecas van viatjar 16 jugadors del primer equip i a Mallorca 18, però aquesta setmana tornen tres jugadors que poden ser importants. Ángel deixa enrere la polèmica sanció del playoff i podria debutar en un partit on el capità arlequinat tindrà el cor dividit. Però, a més d’Ángel, Adri Cuevas torna a estar disponible després d’alguns problemes físics. I la millor notícia és que Aleix Coch podria jugar després de lesionar-se a Vallecas i recuperar-se en temps rècord.

A banda de la tornada d’efectius importants, l’equip comença a agafar aquells automatismes que tant necessita i segueix polint errors. Antonio Hidalgo tindrà, per fi, una major varietat de jugadors per a incloure a l’onze. No hi serà Pierre Cornud, expulsat a Mallorca per doble groga, i Josu Ozkoidi podria gaudir de la seva primera titularitat a Segona Divisió. També serà interessant veure si Hidalgo manté els tres centrals de Mallorca o dona entrada a Aleix Coch. I és el doble pivot, on Undabarrena i Antonio Romero han tingut poca competència fins ara, la posició que pot patir alguna modificació amb la tornada d’Adri Cuevas i Ángel.

Serà clau, com s’ha vist fins ara a Segona Divisió, que el Sabadell no cometi errors puntuals. Perquè ha estat en aquells moments on els arlequinats han perdut els partits. Un altre factor important estarà en la capacitat del Centre d’Esports de materialitzar les oportunitats de gol que generi. I aquí és on jugadors com Aarón Rey, Heber Pena o Juan Hernández han de marcar les diferències. Aquest dilluns, a més, es tancarà el mercat i podrien arribar reforços, però tot aquest circ dels fitxatges haurà de quedar a un costat fins que acabi el derbi.

Primer any al purgatori

Si la temporada que va fer el Sabadell l’any passat va ser bona, l’any de l’Espanyol va ser terrible. Un descens inesperat a la temporada on el projecte de Chen Yansheng havia de confirmar les bones sensacions de la temporada anterior ha deixat tocat l’Espanyol. Un dels grans clubs del futbol espanyol haurà de passar, com a mínim, un any al purgatori per a tornar al seu lloc natural. I aquest any ho farà amb una de les millors plantilles que s’han vist a la categoria i amb Vicente Moreno, un entrenador de molt nivell i que ja va fer grans coses al Mallorca i el Nàstic de Tarragona.

Els pericos volen tornar ràpidament a Primera Divisió i tenen una plantilla que és per pujar. Veure la plantilla nom per nom espanta i, malgrat que jugadors com Marc Roca o Raúl de Tomás poden marxar, hi ha jugadors d’una altra categoria. La serietat d’aquest Espanyol, que tot i ser un gran equip sap quina és la realitat de la categoria, porta els pericos a fer nit a Sabadell avui. En tres partits, l’Espanyol no ha encaixat cap gol i ha marcat cinc. Però, tot i haver aconseguit set punts dels nou possibles, encara els hi falta acabar de créixer com a equip. I també els hi fa falta l’estabilitat i la seguretat que vindran amb el tancament del mercat de transferibles.

Només quatre victòries visitants en 17 partits

El derbi entre Sabadell i Espanyol és especial i s’ha donat diverses vegades. S’han jugat un total de 17 partits oficials entre tots dos equips a Sabadell i el bagatge és bo pel Sabadell. L’equip arlequinat ha guanyat sis partits, n’ha empatat set i només ha perdut quatre. Els resultats no han estat pas dolents i el Centre d’Esports ha anotat 23 gols, exactament els mateixos que l’Espanyol. Però aquesta dada té truc, ja que hi ha un 0-6 favorable a l’Espanyol l’any 1945 que iguala les anotacions.

El col·legiat madrileny, Miguel Ortiz Arias, que fa dues temporades que xiula a Segona, dirigirà al Centre d’Esports per segona vegada. La primera va ser la temporada 2015/2016 amb la visita de l’Hércules a la Nova Creu Alta que va acabar amb victòria visitant per 1-2. Aquesta temporada només ha xiulat la derrota a casa del Cartagena enfront de l’Sporting de Gijón. A la Sala VAR hi serà Aitor Gorostegui Fernández, que va xiular el Sabadell en dues ocasions l’any 2006 i que aquesta temporada compleix el seu cinquè any a Segona Divisió.

Foto: RCD Espanyol.