Un futbol sense vestidors, la nova realitat

Tot i que el Centre d’Esports encara no ha debutat, ja que ho farà dissabte a Vallecas, LaLiga Smartbank 2020/21 ja està en marxa. En aquest sentit, a conseqüència de la Covid-19, la Comissió Delegada de LaLiga va aprovar per unanimitat una sèrie de normes per tal d’evitar possibles contagis i rebrots en el futbol professional.

Cal destacar que aquestes directrius, que afecten l’ús dels vestidors, van ser aprovades per la Comissió Delegada de LaLiga després que el Consejo Superior de Deportes (CSD) els hi donés el vistiplau. Les raons per les quals els vestidors es deixen d’utilitzar són les següents:

1. Disputa dels partits durant el procés de desescalada

Cal recordar que la temporada passada, després del confinament, LaLiga es va posar en marxa i va finalitzar les dues competicions. En aquest sentit, sí que s’utilitzaven els vestidors, ja que el ritme de partits era més elevat i els jugadors pràcticament no tenien temps per fer vida social. Ara, com tot ha canviat i la gent fa vida normal, el risc que un futbolista es contagiï és més elevat i per això s’ha decidit que no es faci ús dels vestidors.

2. Dificultat per respectar les distàncies de seguretat 

Des d’aquesta temporada, les convocatòries s’han ampliat fins a 23 jugadors. Això el que provoca és que dins dels vestidors hi poguessin haver fins a 30 persones o més, depenent del cos tècnic de cada equip. És per aquest motiu que és totalment impossible mantenir la distància de seguretat dins del vestidor.

3. Esdevé com a una principal font de contagi

Un dels casos més recents va ser el del Mèrida, ja que després de confirmar-se dos positius, als pocs dies va haver-hi un augment de fins a vuit. Això va ser degut a l’ús dels vestidors i les dutxes, quelcom similar al que va succeir la temporada passada amb el cas Fuenlabrada. 

4. Baixa ventilació i tractaments

La tensió i l’adrenalina que es viu dins d’un vestidor abans del partit i al descans també és una altra raó per tal que LaLiga hagi decidit dur a terme aquest canvi. A més, pel que fa als tractaments fisioterapèutics, dins del vestidor els especialistes duen a terme massatges als futbolistes en lliteres, que després utilitzen altres jugadors. Això també és una altra font de contagi. És per aquest motiu doncs que els futbolistes només tindran tres minuts per posar-se les botes i sortir a la gespa.

És evident que estem davant un canvi radical en el món del futbol, ja que els entrenadors no podran fer les xerrades prèvies als partits als vestidors i ho hauran de fer a l’hotel de concentració. A més, els jugadors ja arribaran canviats a l’estadi, on només s’hauran de posar les botes. I el mateix succeeix al final del duel, ja que un cop finalitzi el partit, els jugadors, amb la roba de partit, marxaran cap a l’hotel de concentració per dutxar-se allà.

Sens dubte, una nova realitat en el món del futbol a la que tothom s’ha d’adaptar, però que molts rebutgen. Clubs i aficionats defensen que el vestidor és una de les essències del futbol i demanen a LaLiga recapacitar i permetre la seva utilització.

Foto: Joaquin Corchero.