Els estadis de LaLiga SmartBank: Mundials, Jocs Olímpics i tres estrenes

L’ascens que el Centre d’Esports va aconseguir a Marbella ha suposat un salt immens en molts aspectes. El Sabadell torna al futbol professional i això suposa un gir de 180 graus en molts aspectes i també deixar-ne alguns en el passat. La Segona Divisió no té 80 equips ni camps de gespa artificial i graderies desmuntables. És un salt en molts aspectes i un dels més importants són els estadis, allà on es disputen els partits.

El canvi de categoria ha obligat el Sabadell a fer diverses obres a l’estadi, però les instal·lacions que alberguen partits de Segona Divisió han d’estar a l’altura. Aquest any, el conjunt d’Antonio Hidalgo visitarà estadis mítics, que han acollit partits del Mundial o que han passat per Primera Divisió fa poques temporades. D’altres seran més modestos, però amb històries interessants al darrere. En total, el club arlequinat visitarà 21 estadis aquesta temporada.

RCDE Stadium, el més proper

Autor: LaLiga.

Aquest és l’estadi de l’Espanyol, un equip que fa un any jugava l’Europa League i aquesta temporada serà rival del Sabadell. Inaugurat l’any 2009, l’equip arlequinat visitarà per primer cop aquest estadi que té la categoria Élite de la UEFA i una capacitat per a 40.000 espectadors. És un dels estadis més moderns que hi ha al futbol professional i aquesta temporada serà la primera on no es disputin partits de Primera Divisió.

Visitar l’estadi del club perico serà com tancar un cercle, perquè el Sabadell ha jugat molt a prop del RCDE Stadium els últims anys. Concretament a menys de 50 metres, al Municipal de Cornellà. Aquest any, però, els aficionats no veuran l’estadi i somiaran amb veure jugar el Sabadell allà, sinó que el podran veure a un dels millors estadis del futbol espanyol.

Municipal de Montilivi, un vell conegut per l’afició arlequinada

Autor: LaLiga.

L’estadi de Montilivi ha estat l’últim que ha acollit un partit de Segona Divisió aquesta temporada. Va ser a la final del playoff d’ascens que els gironins van perdre davant l’Elche. Va ser inaugurat fa 50 anys i actualment té capacitat per a 11.286 espectadors. Ha acollit partits de la selecció catalana durant els últims anys i, gràcies a l’ascens del Girona a Primera Divisió, ha millorat molt les seves infraestructures.

Després de dues temporades a la primera categoria del futbol espanyol, el Girona va tornar la temporada passada a Segona Divisió i aquest any tornarà a competir per pujar a Primera. El Sabadell ha visitat en vuit ocasions aquest estadi i només ha perdut una vegada. Va ser l’any 2003, en un partit on els blanc-i-vermells van derrotar per 2-0 un Centre d’Esports que en aquell moment dirigia Roberto Elvira.

Nou Castàlia, un estadi amb un ambient màgic

Autor: LaLiga.

El CD Castellón va inaugurar aquest estadi l’any 1987 i durant les últimes temporades, amb l’equip a Tercera Divisió o Segona B, ha acollit grans tardes de futbol. L’afició de l’equip castellonenc és una de les més fidels de la categoria i no han estat poques les ocasions en què les 15.000 localitats de l’estadi han estat ocupades. I ara, amb l’equip de tornada al futbol professional, l’estadi tindrà un dels millors ambients de la categoria.

Les visites del Sabadell al Nou Castàlia no han estat molt positives, però l’equip arlequinat ha guanyat en els tres últims desplaçaments que ha fet fins a l’estadi dels albinegres. De fet, l’última visita del Sabadell va acabar amb victòria per 0-1 i una celebració posterior per part de l’afició que quedarà a la memòria dels aficionats arlequinats. Va ser un matí on uns 200 arlequinats van silenciar les més de 14.000 veus que van animar el Castellón durant tot el partit.

Visit Mallorca Estadi, un estadi amb mals precedents en una ciutat pel record

Autor: LaLiga.

Molts arlequinats recorden l’última visita del Sabadell a l’Estadi Lluís Sitjar i la tanda de penals davant el Mallorca ‘B’. Aquell va ser, de fet, l’últim partit de la història del Lluís Sitjar. Però el primer equip del Mallorca porta des de l’any 1999 jugant al Visit Mallorca Estadi, popularment conegut com a Son Moix. La construcció d’aquest estadi es deu a la celebració de les Universíades de l’any 1999 i, per aquest motiu, l’estadi té també una pista d’atletisme que no s’utilitza habitualment.

Amb una capacitat per a 20.000 espectadors, el club i l’Ajuntament han acordat aquest mateix any començar la remodelació de l’estadi per arribar a més de 55.000 espectadors. Aquest estadi és l’únic de la Segona Divisió que té llotges a peu de camp, unes localitats innovadores i que han agradat a l’afició local. Des de la seva primera visita l’any 2014, el Sabadell no ha guanyat en cap dels tres partits que ha disputat i només ha anotat un gol pels cinc que ha encaixat.

Estadio Municipal de Cartagonova, el germà bessó del Mini Estadi

Autor: LaLiga.

Construït l’any 1988 i amb una capacitat per a poc més de 15.000 espectadors, l’estadi de Cartagonova és on el FC Cartagena juga els seus partits com a local. L’estructura de Cartagonova està inspirada en el Mini Estadi de Barcelona, que també va servir per construir el Nou Castàlia. L’estadi és un dels habituals per alguns partits de la selecció espanyola sots-21 i també ha acollit algun duel de la selecció femenina absoluta.

El Centre d’Esports només ha guanyat en una de les cinc visites que ha fet a Cartagonova. Va ser la temporada 1999/00 i gràcies als gols d’Alberto i Capilla. L’última visita a l’estadi murcià va ser l’any 2012, justament la primera temporada del Sabadell a Segona Divisió després de l’últim ascens de categoria dels arlequinats. Aquell dia, els arlequinats van caure per 1-0 amb un gol de Raimondi al minut 57.

Municipal de Santo Domingo, l’escenari de l”alcorconazo’

Autor: LaLiga.

L’estadi de l’AD Alcorcón, inaugurat l’any 1999, pot no ser un dels camps més mítics del futbol espanyol, però allà es va viure una de les majors fites de la història del futbol. El 27 d’octubre del 2009, un Real Madrid ple d’estrelles va caure per 4-0 davant l’Alcorcón en una de les eliminatòries de Copa del Rei més sorprenents de la història. Els madrilenys van superar el Real Madrid a casa quan encara jugaven a Segona B i van fer història amb aquella golejada al Madrid.

Santo Domingo, amb una capacitat per a 5.100 espectadors, és un camp maleït pel Sabadell. Els arlequinats han visitat en cinc ocasions l’estadi terrisser i mai han pogut puntuar. De fet, el balanç de gols és de 13 gols a favor dels madrilenys i quatre dianes anotades pels arlequinats. Aquest estadi, a més, ha acollit duels de la selecció espanyola sots-21, l’últim d’ells fa menys d’un any en el duel entre Espanya i Macedònia del Nord.

Estadio Carlos Belmonte, mig segle acollint partits

Autor: LaLiga.

El CD Albacete estarà de celebració aquesta temporada, ja que el Carlos Belmonte, l’estadi on juguen des del 1960, compleix 50 anys aquesta temporada. Aquest és un dels estadis més mítics del futbol espanyol i és on el ‘Queso Mecánico’ va impressionar tota una generació amb Benito Floro a la banqueta. L’estadi castellanomanxec ha acollit futbol de Primera Divisió durant diverses temporades i també ha estat escenari habitual dels partits de la selecció espanyola.

Aquest estadi també ha acollit duels de la Liga Iberdrola, la primera categoria del futbol femení a Espanya. El bagatge del Sabadell al Carlos Belmonte no és del tot positiu, ja que mai ha guanyat a terres manxegues. També és cert, però, que l’equip arlequinat mai ha perdut al Carlos Belmonte i ha marxat sempre amb un empat a les tres visites que ha fet a l’estadi de l’Albacete.

Municipal de Butarque, la casa d’un dels favorits a l’ascens

Autor: LaLiga.

Inaugurat l’any 1988 però remodelat diverses vegades a les últimes temporades, el Municipal de Butarque és l’estadi on el CD Leganés disputa els seus partits com a local. Tot i que originalment tenia capacitat per a poc més de 8.000 aficionats, les modificacions dels últims anys han ampliat aquesta xifra fins als 12.450 seients. Tot i tenir una capacitat inferior a alguns estadis de la categoria, la infraestructura és de primer nivell.

El Sabadell ha visitat aquest estadi en una única ocasió. Va ser la temporada 2014/15, l’any del descens, quan l’equip arlequinat va aconseguir empatar a ú gràcies a un gol d’Íñigo Eguaras després del descans. Aquesta serà, doncs, la segona ocasió en què el Centre d’Esports visiti un estadi que era de Primera Divisió la temporada passada i on aquest any jugarà un dels màxims candidats a aconseguir l’ascens a final de temporada.

Estadio Anxo Carro, cap victòria en quatre visites

Autor: LaLiga.
Autor: LaLiga.

L’estadi del CD Lugo va ser inaugurat l’any 1974, encara que l’any 2001 va patir remodelacions importants pel mal estat de les instal·lacions. Finalment, el 2013, l’estadi gallec va patir una última reforma per adequar-se a la Segona Divisió. Actualment, l’Anxo Carro té una capacitat per a 8.168 espectadors i ha acollit partits de la selecció espanyola sots-21. És, a més, un dels terrenys de joc amb les mesures més grans de tot el futbol professional espanyol amb un terreny de joc de 105×68 metres.

Tot i ser un estadi relativament vell, el Sabadell només ha visitat l’Anxo Carro en quatre ocasions. En totes elles, però, els arlequinats han marxat amb una derrota i únicament han marcat en un dels duels. Aquesta temporada, el Centre d’Esports tindrà l’oportunitat de refer-se i trencar una mala ratxa que ja dura quatre visites.

Municipal de Anduva, màgia copera per acabar la lliga

Autor: LaLiga.

Aquesta temporada del Centre d’Esports a Segona Divisió començarà fora de casa i acabarà lluny de la Nova Creu Alta. L’última jornada, que en principi se celebrarà el 30 de maig, servirà perquè el Sabadell visiti Anduva, un estadi màgic gràcies a les grans nits de Copa del Rei que el Mirandés ha donat als seus aficionats i a tots els aficionats del futbol en general. Aquest any, a més, l’estadi burgalès celebra 70 anys des de la seva construcció l’any 1950. Remodelat per última vegada l’any 2015, l’estadi del Mirandés té capacitat per a 5.759 espectadors.

A part dels partits del Mirandés, Anduva també ha acollit algun partit de la selecció espanyola sots-21 i també un partit de la selecció de Guinea Equatorial. Pel que fa a les visites del Centre d’Esports a terres burgaleses, els arlequinats mai han pogut guanyar un partit de lliga en les tres visites que han fet, encara que dos dels partits van acabar en empat.

Estadio Heliodoro Rodríguez López, gairebé 100 anys de futbol a Tenerife

Autor: LaLiga.
Autor: LaLiga.

L’estadi del CD Tenerife és un dels més antics del futbol espanyol. Tot i haver patit reformes durant el pas dels anys, aquest camp va ser inaugurat l’any 1925. Actualment, i després d’haver patit l’última gran modificació l’any 2001, l’estadi té un aforament de 22.948 espectadors. Tot i ser propietat del Cabildo de Tenerife, l’Heliodoro acull partits del Tenerife des de fa molts anys. Ha vist, a més partits de la selecció espanyola o de Liga Iberdrola, però el més curiós és que la Cavalcada de Reis de l’illa acaba allà cada any.

Amb molts anys d’història al darrere, aquest estadi ha acollit fins a 12 cops al Centre d’Esports en partits de Copa i lliga, i el bagatge no és pas bo. De fet, el Sabadell només ha guanyat en una ocasió, la temporada 2013/14, i ha perdut en set visites, mentre que també ha empatat quatre partits a l’estadi insular. Aquest estadi, a més, és un dels més especials per l’ambient que dona l’afició i, en aquesta temporada tan estranya pel coronavirus, la tornada del públic als estadis seria un aspecte molt important pels tinerfenys.

Estadio Fernando Torres, primera visita a l’estadi madrileny

Autor: LaLiga.

És l’únic dels 22 equips de la categoria amb el que no s’ha enfrontat el Sabadell i l’únic estadi, juntament amb Cornellà-El Prat i el Carlos Tartiere, que mai han visitat els arlequinats. L’Estadio Fernando Torres va ser inaugurat l’any 2011 i ha acompanyat el CF Fuenlabrada en els millors anys de la història del club madrileny.

Després de l’ascens a Segona Divisió la temporada passada, les instal·lacions van ser remodelades i actualment compten amb 6.000 seients. El nom de l’estadi és un homenatge al davanter Fernando Torres, un dels millors jugadors de futbol a Espanya i nascut a Fuenlabrada.

Estadio La Rosaleda, de la Champions a Segona Divisió

Autor: LaLiga.

El descens de l’Espanyol ha estat un dels més dramàtics dels últims anys, però la caiguda del Málaga tampoc ha sigut lleu. L’equip andalús ha passat de disputar partits de Champions League a jugar a la categoria de plata del futbol espanyol en pocs anys. Aquesta temporada serà, a més, la primera que el Sabadell s’enfronti al Málaga CF, ja que és un equip refundat. Inaugurat l’any 1941 i remodelat l’any 1982 pel Mundial, l’última remodelació va ser l’any 2012 i va deixar La Rosaleda com un estadi de categoria UEFA, amb capacitat per a 30.044 espectadors i instal·lacions de primer nivell.

A part d’acollir partits del Mundial del 1982, a La Rosaleda hi ha jugat diversos cops la selecció espanyola. Pel que fa a les visites del Sabadell, els arlequinats han jugat 14 cops a La Rosaleda, amb un històric de dues victòries, cinc empats i set derrotes. Aquests duels, però, van ser davant el CD Málaga, ja que l’actual Málaga CF es va fundar l’any 1992. Serà una visita especial per Antonio Hidalgo i el Sabadell, ja que el primer va deixar molt bon record com a jugador i tots dos van aconseguir l’ascens a la província de Málaga aquest estiu.

Estadio de Vallecas, on començarà tot

Autor: LaLiga.

La primera temporada del Sabadell a Segona Divisió després de l’ascens comença amb la visita a l’Estadio de Vallecas, el camp del Rayo Vallecano. Inaugurat l’any 1976 i modificat en diverses ocasions, l’estadi madrileny té capacitat per a 14.708 espectadors. L’estadi també és conegut per acollir el final de la San Silvestre de Madrid, la cursa popular que es realitza cada 31 de desembre a la capital madrilenya. Aquest estadi és, gràcies a la presència del grup d’animació Bukaneros, un dels que té millor ambient a Espanya.

Tot i que el partit és a la segona jornada, el Sabadell va demanar enfrontar-se amb un equip de playoff la primera jornada i començarà la lliga amb la visita a Vallecas a la segona jornada. Serà un partit sense públic i amb un ambient molt diferent de l’habitual, però els precedents no són gaire bons. En total i després de set visites a Vallecas, el Centre d’Esports ha aconseguit tres empats i s’ha endut quatre derrotes. És un dels estadis on els arlequinats mai ha guanyat i on intentaran vèncer per començar la lliga amb tres punts.

Estadio Carlos Tartiere, primera visita al nou Tartiere

Autor: LaLiga.

Malgrat que el Sabadell ha visitat Oviedo en 22 ocasions, l’equip arlequinat visitarà per primer cop aquesta temporada el nou Carlos Tartiere. Inaugurat l’any 2000, aquest estadi ha batut rècords d’assistència a Tercera Divisió i a Segona B amb xifres històriques. El camp, de fet, es va omplir al partit de playoff entre Oviedo i Cádiz, quan 30.500 espectadors van omplir el Tartiere de gom a gom.

Qualificat d’estadi de categoria tres de la UEFA, el Carlos Tartiere ha acollit partits de la selecció espanyola en diverses ocasions, l’última vegada l’any 2015. L’antic camp, a més, va acollir duels del Mundial del 1982. Serà la primera visita a l’estadi asturià, encara que Sabadell i Oviedo s’han enfrontat més d’una vintena de cops. Als anys 40, a l’antic Carlos Tartiere, el Centre d’Esports va encaixar algunes de les derrotes més dures de la seva història, incloent-hi una desfeta per 9-2 l’any 1943.

Estadio de La Romareda, on el futbol li deu una remuntada al Sabadell

Autor: LaLiga.

Un dels estadis més mítics del futbol espanyol, l’estadi del peace and love, de les porteries que no tenen final i on, juntament amb la Nova Creu Alta, s’hi van disputar, a més dels partits del Mundial del 1982, partits dels Jocs Olímpics de Barcelona. Inaugurat l’any 1957, aquest estadi ha acollit concerts, actes del Papa, finals de Copa del Rei i desenes de partits del Real Zaragoza, un gegant del futbol espanyol en hores baixes. L’estadi té una capacitat per a 33.608 espectadors i el Sabadell l’ha visitat 14 vegades, però una de les últimes serà difícil d’oblidar.

Era una tarda de maig, amb l’equip jugant-se la presència al playoff d’ascens a Primera, el Zaragoza es va avançar amb dos gols abans de la mitja hora. El Sabadell estava perdut, però una reacció a la segona meitat va acabar amb l’empat i amb una de les frases més repetides pels aficionats que van ser a l’estadi: “si el partit dura cinc minuts més, hauríem remuntat“. Aquell partit quedarà en el record dels aficionats, encara que el bagatge del Sabadell, amb una victòria, tres empats i 10 derrotes no és del tot positiu i el conjunt d’Antonio Hidalgo l’intentarà millorar aquest any.

El Toralín, un camp maleït

Autor: LaLiga.

Aquest estadi és on la SD Ponferradina disputa els seus partits des de l’any 2000. Des de la seva construcció, ha patit diverses reformes i l’estiu passat, coincidint amb l’ascens dels lleonesos a Segona Divisió, va haver-hi les últimes remodelacions que van deixar l’estadi amb una capacitat per a 8.432 espectadors. A més d’acollir els duels de la Ponferradina, la selecció espanyola sots-21 també ha jugat alguns partits en aquest estadi.

Si hi ha un jugador amb bons records d’aquest estadi és Ian Mackay. El porter gallec va aconseguir l’ascens a Segona Divisió com a jugador de la Ponferradina i tornarà a la que va ser casa seva. Per qui no és un estadi de molt bon record és pel Sabadell, que en tres visites no ha guanyat cap partit i ha encaixat vuit gols per només una diana anotada.

Estadio El Molinón-Enrique Castro “Quini”, on el Sabadell va caure als inferns

Autor: LaLiga.

Inaugurat l’any 1908, El Molinón és un dels estadis més antics del futbol espanyol. Un estadi, que ha acollit partits del Mundial del 1982, incloent-hi l’Alemanya-Àustria, un dels partits més polèmics de la història dels mundials. Després d’haver patit diverses remodelacions, la seva capacitat actual és de 30.000 espectadors. El nom de l’estadi té incorporat com a homenatge el nom del millor jugador de la història de l’Sporting de Gijón, Enrique Castro “Quini”, mort el febrer del 2018.

Aquest estadi no portarà bons records als aficionats arlequinats, ja que allà és on es va confirmar el descens del Centre d’Esports en l’última etapa del Sabadell a Segona Divisió. Els resultats que ha aconseguit en les visites a Gijón tampoc han estat molt bons, amb dues victòries, tres empats i 18 derrotes en els 23 partits que han disputat a El Molinón.

Estadio de los Juegos del Mediterráneo, la rifa es canvia pel sorteig d’un Audi

Autor: LaLiga.

L’estadi de la UD Almería es va construir l’any 2004 i amb motiu dels Jocs del Mediterrani que la ciutat d’Almería va acollir l’any següent. Aquest estadi, que té una capacitat per a 15.274 espectadors, acull els partits de l’Almería i hi ha estat també l’escenari d’alguns partits de la selecció espanyola. Tot i que és un estadi diferent per la pista d’atletisme, l’entrada del xeic Turki Al-Sheik a la propietat del club la temporada passada li va donar un toc diferent. Durant els partits, els assistents podien guanyar un Audi a la típica rifa que es fa a alguns camps de futbol.

El Sabadell, tot i haver-se enfrontat també a la desapareguda AD Almería, només ha visitat dues vegades l’estadi andalús i els precedents no són pas bons. A la primera de les visites, el Centre d’Esports va caure per 3-0, mentre que al segon partit que els arlequinats van disputar al Juegos del Mediterráneo va acabar amb un contundent 5-1 favorable a l’Almería.

Estadio de Gran Canaria, l’estadi on el futbol és una festa

Autor: LaLiga.

Inaugurat l’any 2003, l’Estadio de Gran Canaria és un dels estadis més grans i impactants del futbol espanyol. Quan està ple, els 32.392 aficionats que poden omplir les graderies deixen imatges espectaculars per l’ambient que hi ha. L’estadi ha acollit alguns partits de la selecció espanyola i va patir algunes remodelacions fa quatre anys per a eliminar la pista d’atletisme que hi havia i ampliar la zona de graderies.

Va ser en aquest estadi quan, l’any 2014 el Córdoba va aconseguir l’ascens en l’últim sospir després d’una invasió de camp dels aficionats locals que ja celebraven l’ascens. Tot i que el Sabadell ha visitat el Gran Canaria en nombroses ocasions, els arlequinats només han jugat quatre partits en aquest estadi. Tots quatre durant l’última etapa a Segona Divisió i tots ells amb derrota. De fet, només ha guanyat en una de les 21 visites que ha fet a Las Palmas.

Estadio Las Gaunas, on el Sabadell vol tornar a cantar “gol”

Autor: LaLiga.

L’estadi on la UD Logroñés disputa els seus partits és un dels més mítics del futbol espanyol. La frase “hay gol en Las Gaunas” està al cap de molts aficionats del futbol i, de fet, el Sabadell ha visitat en diverses ocasions Logroño. Aquest nou estadi de Las Gaunas, inaugurat el 2002 ha acollit partits de la selecció espanyola i també és on l’EDF Logroño de la Liga Iberdrola disputa els seus partits com a local. És un dels camps més populars del futbol espanyol, encara que ha viscut anys complicats per la desaparició del Logroñés.

Encara que el Sabadell ha disputat una quinzena de partits amb els diversos clubs de Logroño, els arlequinats només han jugat dos partits a l’actual estadi de Las Gaunas. Tots dos amb resultat positiu pel Centre d’Esports, un d’ells un empat i l’altre una victòria per zero gols a dos a la temporada 2005/06, la del descens a Tercera. Serà una visita especial i l’afició arlequinada estarà desitjant sentir que hi ha gol a Las Gaunas i que l’ha fet el CE Sabadell.