Qui és Andy Kawaya? De rival en el playoff a estar vinculat amb el Sabadell

El mercat de fitxatges d’aquest estiu ha canviat dates, però la intensitat de rumors i especulacions està sent la mateixa de sempre. Si bé és cert que la crisi del coronavirus ha provocat una disminució dels ingressos dels clubs, els fitxatges estan a l’ordre del dia. El Centre d’Esports és un dels equips al que es vinculen dia sí i dia també diversos noms. L’últim d’ells ha estat el de l’extrem belga Andy Kawaya, jugador de la Cultural Leonesa sorgit de la pedrera de l’Anderlecht i fa una temporada i mitja que juga a Espanya.

Els rumors, per ara, parlen de l’interès del Sabadell per incorporar un jugador que aquesta temporada ha estat diferencial jugant pel segon classificat del Grup II de Segona B. De fet, el Sabadell sí que ha mostrat interès, però no és l’única opció, ja que hi ha jugadors per davant. Kawaya, que va néixer a Bruseles fa 24 anys, té un any més de contracte amb la Cultural, però la seva bona temporada ha posat el seu nom als despatxos de molts directors esportius de la categoria de plata.

Extrem trencador, àgil i amb molta qualitat

Malgrat haver jugat aquesta última temporada a Segona B, Andy Kawaya era una de les grans promeses del futbol belga. Destaca per la seva velocitat i la seva capacitat per superar rivals en pocs metres. El Sabadell, de fet, el va patir durant el partit de playoff on es van enfrontar i on Kawaya va ser el millor jugador dels lleonesos. Va ser Kawaya qui, amb una centrada lateral, va assistir Héctor Hernández per a fer el gol de l’empat al minut 62. Però va ser substituït al minut 89 i el Sabadell va agrair-ho, ja que no va jugar la pròrroga.

També ha demostrat una gran adaptació al futbol espanyol tot i no haver-hi jugat fins que va fitxar per la Cultural. En un grup exigent i físic com és el basc, Kawaya ha rendit a un gran nivell i, a més, ha aconseguit la titularitat per davant de noms com Julián Luque, Dani Pichín o Gabriel Gudiño. És un jugador que està preparat per fer el salt a la Segona Divisió, però les exigències econòmiques i l’interès de diversos equips fan complicada la seva incorporació al Sabadell.

Internacional amb Bèlgica en totes les categories inferiors

Andy Kawaya va debutar la temporada 2013/14 amb el primer equip de l’Anderlecht en un partit de copa. El belga, fill de congolesos i seleccionable per aquest país, era una de les promeses més interessants del club més gran de Bèlgica. En aquell moment, a més, Kawaya era un habitual de les convocatòries de les seleccions inferiors de Bèlgica. La temporada següent al seu debut, sent encara juvenil, Kawaya va debutar amb l’Anderlecht a la lliga belga i va disputar un partit de Champions davant l’Arsenal on va donar una assistència de gol.

Amb 19 anys va debutar amb la selecció sots-21 en un partit classificatori per l’Eurocopa. Kawaya compartia generació amb Youri Tielemans, migcampista del Leicester City. L’extrem belga apuntava molt alt i era una de les grans promeses del futbol belga. Va ser titular als partits de Youth League de l’Anderlecht tot i no ser juvenil d’últim any. Però en sortir de Bèlgica, no va tenir molta sort amb les cessions i les lesions.

Un cop acabada la seva etapa com a juvenil, Kawaya va sortir cedit al Willem II holandès, on no va gaudir de gaires minuts. La temporada 2016/17, quan jugava al Mechelen, l’extrem va patir una fractura al peroné que el va deixar fora tota la temporada. L’any següent tampoc va gaudir de minuts i l’any 2018 va fitxar per l’Avellino italià, on el belga no va tenir molta participació i d’on va sortir a l’hivern.

Arribada a Espanya i fitxatge per la Cultural

Després d’uns anys amb pocs minuts, Kawaya va fitxar per la Cultural Leonesa al gener del 2019. L’adaptació no va ser del tot complicada i Kawaya, que era jugador sots-23, va jugar nou partits i va fer un gol. Però ha estat en aquesta temporada quan el belga ha esclatat com a jugador de nivell superior a Segona B. En 25 partits de lliga, l’extrem va anotar cinc gols, però a la Copa del Rei, Kawaya va fer un gol i una assistència davant el Huesca.

També va jugar en el partit en què l’Atlético de Madrid va caure eliminat davant la Cultural en un bon partit del belga. La seva temporada ha fregat l’excel·lent i, malgrat no haver aconseguit l’ascens, Kawaya ha sorprès molts aficionats i ha demostrat que, tot i haver tingut moments complicats després de sortir de l’Anderlecht, la seva qualitat segueix intacta i encara pot fer una bona carrera al món del futbol.

Podria ser a Sabadell o a algun altre equip de Segona Divisió o l’estranger, però Andy Kawaya ja s’ha fet un nom al futbol espanyol i és un dels jugadors més cotitzats d’aquest atípic mercat de fitxatges. És un dels noms que més està sonant aquests dies pel Sabadell, però ni és l’únic que hi ha sobre la taula ni probablement és el principal objectiu d’un Sabadell que ara mateix té sis fitxes lliures per completar la plantilla.

Foto: Cultural Leonesa.