La samarreta arlequinada, senya d’identitat del CE Sabadell

Tot equip té algun tret especial i que el fa únic. Pot ser un escut, un nom, una història especial o una samarreta. I aquesta última, encara que sembli la més habitual, és la més singular i especial. Ho és perquè hi ha pocs equips que vesteixin la mateixa samarreta durant tants anys i es relacioni directament el disseny de la samarreta o els colors a aquell equip. Un d’ells, per coses de la vida, és el Sabadell i la samarreta arlequinada.

Primera equipació (2018-actualitat)

Malgrat que l’equip va néixer l’any 1903, el Centre d’Esports Sabadell no va començar a vestir d’arlequinat fins al 1913. I des de llavors, el Sabadell s’ha convertit en l’equip arlequinat per excel·lència que ha inspirat a altres clubs a vestir de la mateixa forma. I tot va començar amb un disseny bàsic, amb quatre quadres a la samarreta, dos d’ells blancs i dos d’ells blaus. Aquesta essència no ha canviat, però a l’inici no era així.

Primers dissenys amb ratlles verticals

Primera equipació (1903)

Quan es va crear l’equip, el primer disseny que es va establir era amb ratlles blanques i blaves. És un disseny que avui en dia es pot trobar a molts equips i que no es relaciona sempre amb un equip. No va ser fins a l’any 1913, deu anys després de la creació de l’equip, que el Sabadell va canviar la seva samarreta. Les ratlles verticals van deixar pas a quatre quadres en un disseny arlequinat que passaria a la història. L’any 1924 va tornar a aparèixer el disseny amb ratlles verticals, però va durar molt poc temps.

Primera equipació (1913)

Des d’aquell moment, el Centre d’Esports va començar a vestir aquest singular disseny a la samarreta. El blau marí i el blanc eren els dos colors de l’equipació principal de l’equip. Sempre hi havia dissenys alternatius a les segones equipacions, però els colors i la distribució de la indumentària principal sempre es mantenia igual. De fet, l’any 1935 el Sabadell va jugar d’arlequinat la final de la Copa del President de la República, actualment coneguda com a Copa del Rei, davant el Sevilla.

Un disseny únic i que travessa fronteres

L’arlequinat de la samarreta del Sabadell es va convertir en més que un disseny i al Centre d’Esports se’l va començar a conèixer com l’equip arlequinat pel particular de la seva samarreta. A més, l’arlequinat va inspirar a altres clubs de nova creació, equips com el CD Ebro amb qui el Sabadell va jugar el primer derbi arlequinat ara fa quatre anys.

Però l’arlequinat va més enllà de la península i també hi ha una gran relació amb el Bristol Rovers, club de la League One anglesa que vesteix com el Sabadell. Tant és així que fa quatre anys es va disputar un amistós amb el club anglès que va servir com agermanament entre totes dues entitats i les seves aficions. Són petites històries molt boniques que no haurien existit de no ser pel disseny de la samarreta.

Equipacions alternatives amb la mateixa essència

Tercera equipació (2015/16)

La segona equipació del Centre d’Esports és la que més s’ha anat modificant amb el pas dels anys, encara que un dels dissenys més habituals és el color vermell i blanc en comptes del blau als quadres. Hi ha hagut alguns dissenys més innovadors i atrevits que no han tingut molt èxit i habitualment el Sabadell ha vestit de blanc i vermell quan no ha jugat amb la seva primera equipació. També hi ha hagut dissenys més atrevits com el camuflatge militar, una equipació totalment lila o una amb ratlles verticals de color groc i negre.

També ha canviat amb els anys la distribució dels quadres, començant amb els dos primers quadres blaus al pit dret i a la part esquerra de la panxa. Això va canviar l’any 1934, quan es va invertir la distribució de tots dos quadres, i es va veure en algun any més, però des de l’any 1969 s’ha mantingut la distribució del disseny original i no ha tornat a canviar a la primera equipació.

Més de cent anys d’arlequinat.

Primera equipació (2002/03)

Va ser l’any 2013, cent anys després de la primera samarreta arlequinada, quan el club va anunciar la samarreta del centenari. Una samarreta que ja té més de cent anys, que ha passat per diverses empreses i que sempre s’ha mantingut fidel a un disseny i a uns colors que han fet del Sabadell un club únic i especial per una particularitat que pocs equips tenen.

Perquè molts equips tenen una algun senyal d’identitat més o menys clara, però pocs la tenen a la samarreta. Els casos més populars poden ser Brasil amb la verdeamarela o el blaugrana del Barça. Però el Sabadell, tot i no ser una entitat tan gran com les d’aquests dos equips, té en l’arlequinat de la samarreta un senyal d’identitat que els fa únics i que molta gent del món del futbol relaciona de forma automàtica amb el Centre d’Esports Sabadell.

Foto: CES.