L’impacte econòmic de l’ascens

És evident que l’impacte econòmic de l’ascens del CE Sabadell a la Liga SmartBank serà molt important per a l’entitat arlequinada. El club passarà de sobreviure a la Segona Divisió ‘B’ a rebre una destacada inversió procedent dels drets de televisió de La Liga. A aquesta quantitat se li haurà de sumar el pressupost que el mateix Centre d’Esports pugui aconseguir a través d’inversions, captació de socis o marxandatge.

En aquest primer gràfic podem veure quin va ser el repartiment dels drets de televisió la temporada 2018/19. La Liga encara no ha fet públiques les dades de la campanya que, encara avui, no ha finalitzat. La UD Las Palmas va ser l’equip que va rebre la quantitat més alta, superant els 10,5 milions d’euros. Molt a prop se situen Deportivo de la Corunya, superant els 10,3 milions, i Málaga CF, gairebé rebent 10 milions. Aquests tres equips van ser els que van descendir de Primera Divisió.

Els equips que la temporada 2017/18 van aconseguir l’ascens i que s’assimilarien a la situació del Sabadell van ser el RCD Mallorca, el Rayo Majadahonda, l’Elche CF i l’Extremadura. Aquests clubs, com podem observar a les dades proporcionades per La Liga, van rebre aquell any entre 5,6 i 6,4 milions d’euros de drets televisius. Com indica el Reial decret llei 5/2015, de 30 d’abril, de mesures urgents en relació amb la comercialització dels drets d’explotació de continguts audiovisuals de les competicions de futbol professional, els ingressos totals obtinguts per l’explotació i comercialització conjunta dels drets audiovisuals s’han de distribuir de la següent forma: el 90% dels ingressos s’assignarà als clubs de Primera Divisió i el 10% restant als de Segona Divisió.

Cal recordar que, al juny de 2018, Telefónica es va fer amb el gruix dels drets de La Liga per a les temporades 2019/20, 2020/21 i 2021/22, pagant una xifra rècord de 3.421 milions d’euros. El Reial decret llei indica que un percentatge es distribuirà entre els participants de cada categoria a parts iguals. La quantitat a repartir és d’almenys el 70% a la Liga SmartBank. La quantitat restant es distribueix atenent als resultats esportius obtinguts. A Segona Divisió, només es té en compte el rendiment de l’última temporada. En el gràfic a continuació podem observar com es va repartir la temporada 2018/19.

Aquest decret també té en compte el que s’anomena com a implantació social. Un terç de la valoració d’aquest criteri estarà determinat per la recaptació mitjana en abonaments i taquilla de les últimes cinc temporades, i els altres dos terços per la generació de recursos per la comercialització de les retransmissions televisives, mesurat per les audiències. En aquest sentit s’estableix un sistema de repartiment proporcional i cap club pot rebre una quantitat superior al 20% d’aquesta partida. En el cas que un participant superés aquest límit, l’excés es repartirà proporcionalment entre la resta. El Centre d’Esports cobrarà aquesta quantitat, com també indica el Reial decret llei, abans que acabi l’any natural en què comenci la temporada. Els ascensos i descensos de categoria no afectaran a la liquidació i només tindran efectes a partir de la següent.

L’entitat arlequinada, però, també tindrà les seves obligacions. Un 2,5% dels ingressos de televisió es destinarà a finançar el Fons de Compensació del qual podran beneficiar-se els equips que perdin la categoria. El 90% d’aquesta quantitat es destinarà als equips que baixin de Primera Divisió i el 10% restant als de Segona Divisió. Un 1% es lliurarà a La Liga, que el destinarà exclusivament a la promoció de la competició professional en els mercats nacional i internacional. Un 2% anirà destinat a la RFEF, com a contribució solidària al desenvolupament del futbol amateur i de les infraestructures federatives, així com a la millora de la competitivitat de les categories no professionals. Un altre 1% es lliurarà al Consell Superior d’Esports, que el destinarà a finançar esportistes professionals que participin en competicions internacionals. Finalment, fins a un 0,5% també es destinarà al CSD.

Foto: @CESabadell via Twitter.