Així és l’Atlético de Madrid ‘B’, el primer rival del Sabadell

El Grup 1 de la Segona Divisió B ha tingut tres grans protagonistes aquesta temporada. Atlètic Balears, UD Ibiza i Atlético de Madrid han dominat fermament el campionat i els tres s’han classificat pel playoff d’ascens. El tercer classificat, malgrat fer una temporada molt bona, ha estat l’Atlético de Madrid, qui serà el primer rival del Sabadell a la primera ronda del playoff.

L’Atlético B és, amb 52 gols, el segon equip més golejador de tota la Segona B i té diversos jugadors que ja han debutat a Primera Divisió, a més d’algunes de les principals joves promeses del futbol espanyol. De fet, diversos jugadors del filial matalasser ja han debutat a Primera Divisió i alguns d’ells fins i tot s’han estrenat com a golejadors.

L’equip madrileny està dirigit per l’asturià Nacho Fernández, un tècnic amb poques experiències com a entrenador principal i que, d’altra banda, ha estat segon entrenador de José Bordalás, actual entrenador del Getafe, durant diverses temporades. El filial matalasser jugarà el seu segon playoff consecutiu i repetint la tercera posició que la temporada passada els va emparellar amb el Mirandés, equip que els va eliminar i que finalment va acabar ascendint a Segona Divisió.

Els madrilenys són un dels equips amb més qualitat de la categoria i suposen un repte per qualsevol rival. I és que han competit la lliga fins al final contra dos dels principals favorits a l’ascens com són l’Atlétic Balears i l’Ibiza. A més, la temporada de l’Atlético de Madrid B ha estat molt similar a la del Sabadell, fent una primera volta molt bona i amb una mala ratxa de resultats just abans del final de la lliga que ha privat el filial matalasser d’haver ocupat la primera posició del grup.

Un equip jove i amb molts recursos 

Pocs jugadors de l’Atlético de Madrid B han jugat més de vint partits aquesta temporada, un fet que parla molt bé de la plantilla que té l’equip i de com qualsevol jugador, sigui titular o suplent, suposa una amenaça pels equips rivals. L’equip madrileny acostuma a jugar un 1-4-2-3-1 amb el qual intenta fer mal per les bandes amb jugadors diferencials i que poden fer molt mal amb espais i en centrades a l’àrea, a més de buscar les arribades des de segona línia de jugadors com Óscar Clemente, que porta 10 gols aquesta temporada. També tenen molta qualitat al mig del camp, amb un doble pivot molt sòlid que es va reforçar al mercat d’hivern amb l’arribada de l’exjugador del Castellón Josep Calavera.

On menys rotacions acostuma a haver-hi és a l’eix de la defensa, on el veneçolà Josua Mejías i Álvaro García acumulen la majoria de minuts. El carril esquerre acostuma a ocupar-lo Manu Sánchez, que ja ha debutat en lliga amb l’Atlético de Madrid i ha estat convocat als últims partits per Diego Pablo Simeone. Pel que fa a la defensa, és a la posició de lateral dret on més alternatives hi ha, sent Carlos Isaac, que també ha debutat a Primera Divisió, i Solano els dos jugadors per qui més aposta Nacho Fernández.

El tècnic de l’Atlético B també disposa de moltes alternatives pel doble pivot, sent Juan Manuel Sanabria i Toni Moya, un altre que ha debutat a Primera, els dos habituals. Però més enllà d’aquests dos jugadors, també hi són Josep Calavera i Carlos Tropi, que ha debutat a Primera Divisió amb el Valencia i va jugar durant dues temporades a Segona Divisió. D’entre aquests quatre noms, Nacho Fernández només n’alinearà dos, però la nova normativa, que permet fins a cinc canvis, pot fer que tots quatre acabin jugant en algun moment del partit.

Un atac perillós

Tot i que la defensa és sòlida i el mig del camp té jugadors amb molta qualitat, és en atac on l’Atlético de Madrid B té més perill. El mitjapunta titular és Óscar Clemente, màxim golejador de l’equip amb 10 gols en 27 partits i que també ha debutat amb el primer equip de l’Atlético. A la banda dreta hi acostumen a jugar Ricard Sánchez o Germán Valera, tots dos presents en algunes convocatòries del primer equip matalasser. A l’esquerra hi seran Rodrigo Riquelme, un altre amb minuts a Primera, o Abde, un vell conegut del futbol català, doncs jugava al Cornellà fins aquest hivern.

I a la punta d’atac, on només podrà ser titular un, Nacho Fernández compta amb Borja Garcés, debutant i golejador amb l’Atlético; Sergio Camello, que també ha debutat i marcat amb el primer equip, i Sergio Castel, cedit pel Jamshedpur indi i que la temporada passada va anotar 13 gols amb el Sanse. Qui no hi serà és Darío Poveda, que va anotar 10 gols en 10 partits però va caure lesionat de gravetat al mes de desembre.

Cap enfrontament en playoffs, però amb un ascens sempre present

Com a dada curiosa, l’Atlético de Madrid B ha disputat el mateix nombre de playoffs que el Sabadell aquest segle, amb un total de quatre presències. Els precedents amb el filial matalasser no són dolents, amb sis victòries arlequinades, quatre empats i dues derrotes en els dotze enfrontaments que hi ha hagut entre tots dos conjunts. L’últim d’ells, però, va ser l’any 1990, amb victòria arlequinada per 2-0 a la Nova Creu Alta.

I malgrat que mai s’han enfrontat en un playoff d’ascens, és impossible no relacionar l’Atlético de Madrid B, llavors conegut com Atlético Madrileño, amb la glòria. Doncs va ser davant l’Atlético de Madrid B quan el Sabadell va aconseguir l’últim ascens a Primera Divisió l’any 1986. Perquè l’afició arlequinada sempre guardarà un bon record de l’Atlético de Madrid B després d’aquell ascens a la Primera Divisió. I serà amb el mateix rival amb el qual el Sabadell va aconseguir aquest últim ascens a l’elit del futbol espanyol amb qui s’hagi de trobar ara el conjunt arlequinat per tal de tornar al futbol professional.

Foto: Atlético de Madrid.